THIMM Packaging uvádí na trh nový druh vlnité lepenky, která je určena pro přímý styk s potravinami. Pro výrobu vlnité lepenky THIMM foodWave jsou používány papíry ze 100% primárních vláken splňujících veškeré mikrobiologické požadavky. Použití primárních papírů zabraňuje migraci škodlivých látek (např. minerálním olejům) z obalu do potravin. Martin Hejl, jednatel THIMM Packaging: „Výroba THIMM foodWave podléhá přísným hygienickým opatřením. Před každou výrobou probíhá na stroji line clearance, aby se zabránilo cross kontaminaci. Náš závod je certifikován dle standardu BRC-IoP a tak našim zákazníkům můžeme zaručit, že obaly jsou vhodné pro přímý styk s potravinami.“

Lze v provedení odolné mastnotě i vlhkosti

V kombinaci se speciálním lakem je tento druh vlnité lepenky dokonce odolný proti mastnotě a vlhkosti a tím optimální pro obaly určené pro vlhké nebo mastné výrobky. Čerstvé ovoce a zelenina potřebují vhodnou ochranu v průběhu celého dodavatelského řetězce, při přepravě i při prodeji v obchodech. Zejména pečivo jako např. croissants, sladké dorty nebo i pizza kladou na obal obzvlášť vysoké požadavky, protože tyto výrobky přenášejí mastnotu a vlhkost do papíru obalu. Obaly z THIMM foodWave těmto nárokům vyhovují.

Food Contact certifikace + pečení v troubě

Nezávadnost obalů a jejich použití pro přímý styk s potravinami lze doložit certifikáty dle platné české legislativy – MZ ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy a dle institutu ISEGA. Dosavadní provedené testy potvrdily, že výrobky zabalené v obalech z THIMM foodWave je dokonce možné bez obav péct v troubě při teplotě do 150 °C po dobu 15 minut nebo při teplotě 180 °C po dobu 10 minut.

Plně recyklovatelný materiál

I v případě použití speciálního laku lze obaly z THIMM foodWave bez problému plně recyklovat. THIMM foodWave tak nabízí zcela ekologickou variantu pro obaly z vlnité lepenky, které byly dosud kombinované s přídavnými fóliemi a papíry - není nutné použití bariérových vrstev. Aktuálně se tato vlnitá lepenka využívá pro výrobu obalů na přepravu, dopékání a prodej pečiva, pro přepravu a prodej sýra i jako dárková bonboniéra.

MADETA

Jan Teplý, ředitel pro marketing, nákup a obchod firmy MADETA popisuje využití THIMM foodWave pro balení jejich sýrů: „Balení našeho Archivního Libínského sýra ve speciální polaminované krabičce z hladké lepenky vhodné pro styk s potravinami, navíc s designem starým více než deset let, bylo již velmi nevyhovující. Proto jsme se rozhodli pro změnu. Jednou z možností byl pouze grafický redesign současného balení, ale rozhodli jsme se pro razantnější změnu, která by u tohoto sýra náležitě podtrhla jeho exkluzivitu. Začali jsme se proto poohlížet po dalších způsobech a možnostech balení. Představu jsme měli jasnou: luxusní krabička, v níž bude navíc samotný produkt dobře vidět. Jde totiž o archivní přírodní sýr, který je na povrchu chráněný voskem. To už samo o sobě působí tím správným dojmem, ale z hlediska legislativy se nejedná o dostatečně bezpečné základní balení, takže je nutné jím produkt opatřit, aby bylo balení vhodné pro přímý styk s potravinami. Tento problém nám použití materiálu THIMM foodWave dokonale vyřešilo, jelikož splňuje veškeré legislativní požadavky a certifikace, bez kterých bychom tento výrobek na trh uvést nemohli.“

SYBA

OBAL ROKU, soutěž o nejlepší obaly má letos své 20. výročí v novodobé historii (kořeny sahají až do 70. let minulého století). Předávání ocenění vítězům soutěže proběhne i letos během Obalového galavečera. Obalový institut SYBA, organizátor soutěže připravil při této příležitosti pro účastníky Obalového galavečera malý dárek, pro jehož zabalení si díky vynikajícím vlastnostem nové vlnité lepenky THIMM foodWave zvolil právě tento materiál.

Bílá, černá a hnědá

THIMM foodWave se nabízí ve třech barevných provedeních: bílá, hnědá a černá. Bílá barva symbolizuje čistotu, hnědá přírodní vzhled a černá pocit luxusu. Výrobcům potravin usnadní proces balení produktů a sníží náklady.