Mlékárna Ammerland ve Wiefelstede-Dringenburg má vedle vysoké kvality chovu krav další velkou priorit udržitelné balení. Mezi tyto typy obalů se nově zařazuje i další nový obal na mléko vyrobený z kartonu Pure-Pak.

 

Výroba nápojového kartonu Pure-Pak® Sense společně s lepenkou Natural Brown je zcela založena na obnovitelných surovinách. Celý koncept zahrnuje i uzávěr obalu, který je  na bázi dřeva; tallového oleje a zbytků z výroby buničiny a papíru. Vlastní nápojový obal v současnosti patří k nejudržitelnějším obalům skupiny Elopak Group, která je na trhu známá jako systémový dodavatel kartonových obalů.

 

Nižší uhlíková stopa

Ve srovnání s běžnými kartony na mléko se podle mlékárny snížila stopa CO2 u nových obalů přibližně o 38 procent. Ammerland „sází“ na certifikovanou udržitelnost svých obalů, a to včetně dřeva používajícího se na výrobu produktu (certifikát ISCC) a tím významně přispívá k ochraně přírodních zdrojů. Lepenkový materiál pochází ze zodpovědně obhospodařovaných lesů v souladu se standardy FSC. „Organické mléko tedy pochází nejen z udržitelného chovu mléčných výrobků, ale také se plní do jedněch z nejudržitelnějších obalů na mléko v čerstvém segmentu,“ říká Dr. Lars Schildwach, výkonný ředitel pro prodej a marketing ve společnosti Molkerei Ammerland. „Jedná se o náš nejudržitelnější produkt, pro který jsme dokonce přizpůsobili image naší značky - logo zdobí přirozeně zelenou banderole, která se bude používat i pro další ekologické produkty,“ zdůrazňuje.

 

S hnědou barvou se spotřebitel ztotožňuje

Organické mléko Ammerländer bylo představeno v říjnu 2018. V červenci 2018 provedla společnost Ammerland spotřebitelský test k vyhodnocení různých vzorů obalů, ve kterém bylo testováno také vnímání a přijetí lepenky Natural Brown ve srovnání s bílou lepenkou Duplex. Výsledky ukázaly jasnou spotřebitelskou preferenci řady Natural Board, která vyjadřuje udržitelnost a přirozenost a zároveň posiluje důvěryhodnost konceptu ekologického mléka. Spotřebitelé také uvedli, že obaly z přírodní hnědé barvy jsou mnohem snáze identifikovatelné než šetrné k životnímu prostředí.