Pivovar Radegast je součástí Plzeňského Prazdroje. S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva. V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970 a 3. prosince 2020 oslaví 50 let od uvaření první várky piva. U příležitosti tohoto jubilea si nošovický pivovar nadělil publikaci  „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“.

 

Knihu s názvem „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“ pokřtili Ivo Kaňák, ředitel pivovaru Radegast a Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast, symbolicky na varně pojmenované po prvním sládkovi Jaromíru Franzlovi, který na počátku příběhu „správně hořkého piva“ projevil obrovskou odvahu, protože ve své době uvařil pivo s nezvyklou hořkou chutí, čelil tlaku okolí i kritiků, ale stál si za svým a měl úspěch.

 

Značka Radegast na obalech, etiketách i reklamních předmětech

Publikace připravená speciálně k 50. výročí uvaření první várky v pivovaru Radegast vyšla v nákladu 1500 výtisků a je k dostání v Návštěvnickém centru pivovaru nebo na jeho e-shopu. Autorem knihy je František Švábenický, který je rovněž kurátorem chystané výstavy „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“. Výstava se otevře veřejnosti během prázdnin současně s otevřením nové pobočky Národního zemědělského muzea v Ostravě. Současně s vydáním knihy jsou pro všechny fanoušky piva Radegast připraveny k „padesátce“ originální kolekci oblečení a doplňků, sadu tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie reklam a komunikace značky Radegast.

 

Od vzniku piva, značky, vizuálu až po udržitelné aktivity pivovaru

V kapitole Příběh moderního pivovaru se publikace věnuje například příběhu Albína Poláška, který je autorem podoby boha Radegasta, představuje pivovary, které byly v severomoravském regionu před Radegastem, zabývá se zrodem značky Radegast nebo zakladateli pivovaru v čele s prvním ředitelem Václavem Petrasem a prvním sládkem Jaromírem Franzlem.

Ve druhé kapitole se čtenáři dozvědí, jak vůbec vznikla správně hořká chuť piva Radegast nebo jaká cesta vedla od havířských hospod k současným Radegastovnám. V poslední kapitole mají prostor zaměstnanci pivovaru a také aktivity Radegastu týkající se životního prostředí, ochrany přírody nebo hospodaření s vodou.