Na veletrhu Brau Beviale, který se konal v Norimberku od 28. do 30. listopadu 2024, se mohli návštěvníci seznámit i s plnícím a uzavíracím strojem Microblock 661, který společnost IC Filling Systems vyrobila pro JZT Ferments v České republice.

 

JZT nese jméno po třech zakladatelích: Jirkovi, Zdeňkovi a Tomášovi. Byli to přátelé z dětství, kteří se poprvé setkali s kombuchou během svých studentských let v Severní Americe. A protože všichni chuť kombuchy milovali rozhodli založit firmu a připravovat kombuchu ve velkém. Hledali teoretické informace na internetu, spolupracovali také s dalšími českými sládky kombuchy, aby si ujasnili marketingové a maloobchodní strategie. Trvalo jim rok, než našli v Praze vhodnou budovu pro svůj pivovar. Díky nové technologii Microblock 661 mohou nyní zvýšit výrazně kapacitu, dnes tolik žádaného nápoje.

 

  Co je a jak se vyrábí kombucha?

Kombucha je fermentovaný čaj, který v různých podobách existuje již téměř 2000 let. Nejprve se uvařil v Číně, poté se rozšířil do Japonska a Ruska, později i do celé Evropy.  Je to zdravý a osvěžující nápoj plný vitamínů B, organických kyselin, antioxidantů a stopového množství alkoholu. K výrobě kombuchy se do slazeného čaje přidává startovací tekutina a „kombuchová matka“ nebo „kombuchová houba“, známá také jako SCOBY (symbiotická kultura bakterií a kvasinek). Po fermentačním období trvajícím 10-30 dní nebo déle je tekutina stále kyselejší. Cukr a čaj jsou primárními zdroji potravy pro bakterie a kvasinky v procesu fermentace.

Kvasinky v SCOBY plovoucí na hladině kapaliny fermentují cukr a produkují alkohol, přičemž štěpí sacharózu na glukózu a fruktózu. Bakterie se zároveň živí stopovým množstvím alkoholu a přeměňují jej na prospěšné kyseliny a živiny, čímž vzniká příjemný, zdravý a přirozeně sycený nápoj. Kvasinky a bakterie při výrobě kombuchy spotřebují dusík z čaje a uhlík z cukru.

 

Co dokáže technologie Microblock 661

Microblock 661 je schopen vypláchnout, naplnit a uzavřít 1500 lahví za hodinu. Tento výkon je dostatečný na to, aby zajistil více kombuchy a její následné dodávky především do obchodů se zdravou výživou, restaurací a kaváren.  Navíc je možné produkt nakupovat i v rámci e-shopu, prostě spotřeba stoupá a aby byla kapacita dostatečná, bylo zapotřebí investovat do technologií.

Automatická plnička je vhodná pochopitelně i na další typ sortimentu (pivo, víno, nealko nápoje a další sycené produkty). Nové hybridní řešení lze využít na plnění do hliníkových plechovek i skleněných a plastových lahví.