Letos SIG slaví 70. výročí vynálezu bag-in-box, průlomové inovace, která se stala klíčovou součástí obalového portfolia společnosti. Bag-in-box, původně vyvinutý v roce 1955 americkým chemikem Williamem R. Schollem jako bezpečnější, levnější a pohodlnější řešení pro přepravu a skladování průmyslových kapalin, si rychle získal oblibu v mnoha odvětvích, zejména v potravinářství a nápojích. Po akvizici společnosti Scholle IPN v roce 2022 se bag-in-box vyvinul v plně integrovaný balicí systém společnosti SIG.

 

SIG je globálním lídrem ve výrobě bag-in-box s výrobními závody na pěti kontinentech a dodávající integrované systémy po celém světě. Spolu s unikátním portfoliem, které zahrnuje aseptické a chlazené kartony či řešení sáčků s dávkováním, se SIG stala významným hráčem v oblasti globálního balení potravin a nápojů v široké škále kategorií jejich využití.

 

Inovace v oblasti balení se postupně stala průmyslovým standardem

Desítky let zkušeností a hluboké znalosti oboru proměnily inovaci bag-in-box z roku 1955 v integrovaný balicí systém, který zahrnuje fólie, tvarování a patentované plnicí zařízení pro potravinářské služby, maloobchod i průmyslové aplikace. Systémy se mimo jiné používají pro kategorie produktů, jako je víno a lihoviny, postmixy, džusy, mléčné výrobky, jedlý olej, pivo, zpracované ovoce, vodu a mnohé další potravinářské ale i nepotravinářské kategorie, jako jsou barvy a nátěry, čisticí chemikálie, prací prostředky a zemědělské chemikálie.

Vývoj bag-in-box v průběhu let odráží měnící se spotřebitelské zvyky a trendy, stejně jako požadavky průmyslu. Vynálezci bag-in-box byli ve vývoji systému vždy o krok napřed. V 50. letech 20. století byla společnost první, kdo k sáčkům připevnil účinné typy ventilů, což zajistilo efektivnější plnění. V 60. letech 20. století došlo k vývoji automatických plnicích zařízení bag-in-box a balicích řešení pro mléčné výrobky a víno. Společnost dále rozšířila svůj dosah v 70. letech 20. století uvedením prvních aseptických sáčků a plnicích zařízení pro produkty s vysokou kyselostí a také zavedením balení bag-in-box pro dávkování sirupů po míchání v nápojovém průmyslu.

V 80. a 90. letech 20. století společnost vyvinula aseptické sáčky s nízkou kyselostí pro mlékárenský průmysl a vyvinula vysokorychlostní plnicí zařízení s kontinuálním pásem pro balení bag-in-box. Po roce 2000 došlo k dalšímu kroku vpřed zavedením specifických bariérových fólií pro balení vody v bag-in-box a aseptických plnicích zařízení pro produkty s nízkým i vysokým obsahem kyselosti. 20. léta 21. století byla definována vývojem recyklovatelných fólií pro použití v bag-in-box a uznáním APR (Asociace recyklátorů plastů) za splnění nejvyšších kritérií recyklovatelnosti podle příručky APR Design® Guide for Plastics Recyclability. 

 

Zvýšení efektivity a flexibility i plnění udržitelných závazků

Řešení bag-in-box od společnosti SIG poskytují zákazníkům napříč odvětvími řadu výhod. Ať už se jedná o stravovací služby, maloobchod nebo průmyslové aplikace, balicí systémy zajišťují integritu produktu, efektivní dávkování a provozní flexibilitu. Díky patentovaným bariérovým materiálům, které zachovávají kvalitu a bezpečnost potravin, zajišťují řešení SIG ochranu a pohodlí produktu.

S nedávným uvedením recyklovatelného sáčku na vodu ve formátu hromadného balení v Austrálii společnost SIG nadále usiluje o průkopnické postavení v oboru směrem k cirkulárním obalovým řešením. Její obalový materiál SIG Terra RecShield bag-in-box eliminuje hliníkové částice.