Americká společnost Kortec vyvinula technologii vícevrstvého vstřikování, které umožňuje výrobu čirých plastovek (plastových plechovek) určených pro balení potravin.
Pětiletá trvanlivost
Výrobce garantuje až pětiletou trvanlivost plastových konzerv. Jako výhodu Kortec zdůrazňuje absenci PBA a transparentnost. Doporučuje jako alternativu kovových plechovek zejména pro ovoce, zeleninu, polévky, masa. Plastovky snesou sterilizaci při teplotě do 130 °C.
Dostatečná beriéra
Nicméně i když více vrstev (vnitřní a vnější PP, EVOH uprostřed) poskytuje zřejmě dostatečnou bariéru, otevřenou otázkou zůstává ochrana potravin před světelným zářením.
Další výhody
Pro pohodlné otevření lze použít easy-open (odtrhávací) hliníková nebo ocelová víčka. Kromě čirého provedení lze vyrábět i barevné variace. Výrobci konzervovaných potravin nemusí měnit technologii: plastovky lze balit na stávajících linkách pro kovové plechovky.
Tuto novinku Kortec představil na letošním veletrhu Interpack v Düsseldorfu.