EFSA dnes zveřejnila své dlouho očekávané hodnocení bisfenolu A v potravinách s poutavým titulkem, že „Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní riziko“.

 

BPA je chemická látka používaná v kombinaci s jinými chemikáliemi k výrobě určitých plastů a pryskyřic.

BPA se používá například v polykarbonátovém plastu, průhledném a tuhém typu plastu používaného k výrobě dávkovačů vody, nádob na skladování potravin a opakovaně použitelných nápojových lahví. Látka se také používá k výrobě epoxidových pryskyřic, které se nacházejí v ochranných nátěrech a obloženích plechovek a kádí od potravin a nápojů.

Chemikálie, jako je BPA používané v nádobách na potraviny, mohou migrovat ve velmi malých množstvích do potravin a nápojů, které obsahují, takže vědci EFSA pravidelně přezkoumávají jejich bezpečnost s ohledem na nové údaje.


Nový navrhovaný „Tolerable Daily Intake“ pro BPA ze strany EFSA byl stanoven na 0,2 nanogramu, což je úroveň 20 000krát nižší než předchozí úroveň, což je v rozporu s váhou důkazů a hodnocením odborníků a dalších regulačních orgánů včetně amerického FDA.


I když úřad EFSA vede svým poutavým titulkem, v tichosti také zveřejnil dva „rozdílné názory“ jiných regulačních orgánů, které nesouhlasí se zjištěními a metodikami úřadu EFSA.


Evropská agentura pro léčivé přípravky uvedla, že nesouhlasí s aktuálně revidovaným TDI úřadu EFSA. Je to poprvé, kdy dvě agentury EU veřejně zpochybnily vědecké hodnocení tohoto druhu.


EMA dále říká, že nesouhlasí s tím, že existují dostatečné vědecké důkazy prokazující tvrzení úřadu EFSA, že „střední koncové body“ ze studií na zvířatech mohou souviset s nepříznivými účinky na člověka. A že EMA nesouhlasí s metodou, kterou EFSA používá ke kvantifikaci rizika a stanovení bezpečné úrovně expozice u lidí.


Zjištění EFSA také čelilo značnému odporu ze strany německého Federálního institutu pro hodnocení rizik (BFR), který popsal spojení mezi studiemi na zvířatech a dopadem na člověka jako „změnu paradigmatu“, která není v souladu s obecnou praxí. BFR poznamenává, že důkazy ze starších studií nebyly dostatečně zohledněny a že bezpečná úroveň stanovená úřadem EFSA je „o několik řádů nižší ve srovnání s tím, co by BfR očekával“


Tyto odlišné názory jsou velmi neobvyklé. Je to teprve po třinácté, co se to stalo z více než 8 000 souborů ve více než 20leté historii úřadu EFSA.

 

Další kroky:

Za stanovení limitů pro množství chemické látky, která může migrovat z potravinových obalů do potravin, zodpovídají rozhodovací orgány EU, jmenovitě Evropská komise a zástupci členských států.

Vědecké poradenství úřadu EFSA o BPA bude nyní informovat o diskuzích mezi zákonodárci EU o vhodných regulačních opatřeních, která je třeba přijmout na ochranu spotřebitelů.