V potravinářství je velkým problémem při ložení zrajících sýrů na paletě skloubit požadavek volného prostoru uprostřed a zároveň zajistit stabilitu celé manipulační jednotky. Vítěz Obalu roku, Mondi Bupak, si nejenom poradil s tímto problémem na výbornou, ale zároveň je obdivuhodné, jak je jeho řešení už jen na první pohled velmi jednoduché a úsporné.

 

Zákazník vyrábí mléčné výrobky – Romadur a Syrečky, které se balí do krabiček po 1kg. Výrobky se musí intenzivně chladit, samovolně se zahřívají, proto se krabičky na paletu loží tak, aby uprostřed vznikl volný prostor- tzv. komín, což způsobuje nestabilitu paletového bloku během transportu. Zákazník požadoval navržení „nějakého stabilizačního prvku“, který by zpevnil celý paletový blok, zabránil posunu krabiček do volného prostoru chladicího otvoru, ale nebránil přitom průchodu vzduchu zajišťujícího chlazení výrobků.

 

Opravdu chytrá proložka

Na základě tohoto požadavku byla vyvinuta děrovaná proložka z 3 vrstvé vlnité lepenky s ručně skládanou částí, která splňuje všechny výše uvedené požadavky – stabilizuje celý paletový blok, zabraňuje posunu krabiček do volného prostoru a umožňuje dostatečné chlazení. Složení, manipulace a konečné použití v praxi je velmi jednoduché.

 

Neuvěřitelný ekonomický přínos

Toto konstrukční řešení přináší také významné navýšení množství přepravovaného zboží na jedné paletě – původní množství = 7 vrstev po 36 ks = 252 ks/pal; nově 10 vrstev po 36 ks = 360 ks/pal, což znamená navýšení množství přepravovaného zboží na paletě o 42,8 %. Toto má velký ekonomický přínos v úsporách za skladovací místa a při transportu, současně s ekologickým efektem spočívajícím v použití recyklovatelného materiálu k výrobě této proložky.