Letošní Obal roku byl velmi úspěšným a gratulaci zaslouží všichni vítězové napříč kategoriemi. Nicméně určitě je zajímavé odtajnit práci a přístup na projektech, které získaly zvláštní či přímo nejvyšší ocenění. Speciálním typem ocenění každým rokem je Cena Sympatie. Tu získává obalové řešení, které sice nezískalo řádnou cenu, ale jednoznačně přesto zaujalo porotu. Letos tuto cenu dostal obal Burrito Fosil.

 

Burrito fusil byl navržen designérkou Janou Hradílkovou, kterou jsme oslovili, aby řekla našemu SYBA blogu (SB) trochu víc nejenom o obalu, ale hlavně i o tvorbě či postojích k obalovému designu jako takovému.

 

SB: Můžete trochu více odtajnit práci na vítězném obalu?

JH: S panem ing arch Josém Luisem Pazem Radillou, majitelem 100% mexické restaurace Fosil, spolupracuji již více jak 10 let, vždy jsme se domluvili na grafickém řešení, které pak upoutalo pozornost zákazníků, jako např. obal na Burrito, mnoho mých známých mě pak přesvědčilo, že produkt s obalem máme přihlásit do soutěže, všem se líbíl. Oslovili jsme imagebanku Getty Image, Tiskárnu-Pro.cz, kteří nám ve všem vyšli vstříc, tiskárna zajistila, aby obal odpovídal potravinářské,  ekologické kvalitě, včetně barev a lepidel, technologie tisku pak byla malonákladová, digitální tisk, papír použit GC1, design jsem pak navrhla já, Jana Hradílková.
Pan ing arch José Luis Paz Radilla chtěl, aby to mělo nějakou přidanou hodnotu, aby si to lidé kupovali také kvůli obalu, to se nám, myslím, povedlo, chtěl, aby to evokovalo design jeho dvou restaurací a pak později i bistra, kde má všude na zdech plakáty a sošky Catrin, kterou jsme pak vybrali jako motiv na krabičku. Vždy chtěl, aby design měl pozitivní, vtipný náboj. Tomu pak odpovídala i doprovodná grafika, bannery, roll upy, letáčky a jídelní lístky, všetně brožurky s recepty mexických jídel. Jak jsem nedávno zjistila, tak Catrina a Dušičky v Mexiku, mají takový ohlas, že cca před deseti lety vznikl v Mexiku kult Catriny, Santa Muerte, kterou teď obdivují a vyznávají miliony lidí ze všech vrstev po celém Mexiku a oslavují ji celoročně.

 

SB: Co si na oceněném obalu ceníte nejvíce?

(inovativní postup, materiál, konstrukční vychytávky, myšlenková inovace atd.)

JH: Asi si cením všeho dohromady, že je nadčasový, že se nám všem společně podařilo dosáhnout vyššího podvědomí a prodeje značky Fosil, kdyby tomu tak nebylo, neotevřel by pan ing arch José Luis Paz Radilla další bistro Fosil teď na podzim 2023 v podchodu z Muzea na Vinohradskou třídu v Praze.

 

SB: Zkuste 3 - 5 slovy nadefinovat základní body, které charakterizují vaší společnost
JH: Jsem jen grafik, proto řeknu něco o Fosilu: 100% mexická autentická restaurace Fosil

Více na fosil.cz

 

SB: Jaký je váš názor na udržitelnost? Byla kritéria udržitelnosti nějak využita i při tvorbě vítězného obalu?
JH: Ano byla využita, náš výrobek má ale krátkou dobu trvanlivosti, myslím, že jsme vše, co se týká udržitelnosti, splnili.

 

 

SB: Co pro vás znamená ocenění Obal roku?

JH: Je to velká pocta, Obal roku, i když jsme vyhráli jen Cenu sympatie, měli jsme oba obří radost, pan ing arch José Luis Paz Radilla čekal, až bude cena získána oficiálně a vše zveřejnil na svých sítích, trofej si pak vystavil v jedné z restaurací.
Tiskárna to pak uvedla na svém webu.
Já to zveřejnila na mých sítích hned po neoficiálním vyhlášení, celá rodina a přátelé se radovali se mnou, poněvadž hledám v současnosti nové zakázky, uvádím to vždy ve svých referencích a mám úspěch, díky Vám, Vaší soutěži, za což jsem nesmírně vděčná.

 

 

 

SB: Uvažujete o účasti v dalším OR? Proč ano, proč ne?  

JH: Ano, uvažujeme o tom, dokonce jsme na Obalko, před slavnostním vyhlášením, oslovili firmy, které se zabývají obaly a letos vyhráli, aby nám pomohli s výrobou krabičky na trička, trika jsou z čisté bavlny, opět vyráběná v Mexiku, jsou nádherná, koupila jsem je celé své rodině, jsou drahá, ale kvalitní, tak si myslíme, že by si zasloužily kvalitní obal, pan ing arch José Luis Paz Radilla je prodává ve svých restauracích.
Kdo ví, třeba se příště všichni potkáme znovu, držte nám palce, muchas gracias!