Společnost Unilever oznámila, že udělí bezplatnou nevýhradní licenci zmrzlinářskému průmyslu na 12 patentů na změnu složení produktu při změně teplotních podmínek, tak, aby se mohli výrobci lépe vypořádat s případnými možnými negativními účinky a zároveň, aby mohli přejít na environmentálně optimalizovanější podmínky mražení.
Přístup k těmto patentům pomůže průmyslu lépe transformovat zmrzlinové výrobky, které zůstanou stabilní i při teplotách -12 °C, naprosto za stejných podmínek, jako při současných průmyslových standardech -18 °C. Tím budou moci výrobci zmrzlin z celého světa snadněji přejít na energeticky účinnější, a zároveň úspornější, mrazicí boxy.
Pilotní projekty ověřily možnosti
V loňském roce společnost Unilever oznámila ambiciosní plán, jak snížit požadavky na teplotu mrazicích boxů na zmrzlinu a zároveň zajistit stejnou kvalitu zmrzliny. Výzkum provedený v Colworthu, Globálním výzkumném a vývojovém centru Ice Cream společnosti Unilever a dva pilotní projekty v Německu potvrdili možnost snížení energie o přibližně 25 % na mrazicí box, při nově používané teplotě -12 °C. Snížení teploty je nejenom lepší pro životní prostředí, ale je i pro provoz mrazáků ekonomicky úspornější.
Blíží se cíl „Emission Zero“
Emise z maloobchodních mrazáků na zmrzlinu představují 10 % skleníkových plynů v hodnotovém řetězci společnosti Unilever. Unilever's Climate Transition Action Plan stanovil plán společnosti k dosažení svých cílů v oblasti klimatu, včetně dosažení čistých nulových emisí v celém hodnotovém řetězci do roku 2039, snížení energetické náročnosti mrazáků je dalším krokem v plnění těchto plánů.