Porcované maso je obvykle baleno do plastové misky a uzavřeno svárem s folií. Tyto folie jsou v současnosti často upraveny i antifog úpravou, aby při změně teploty, vykondenzovaná vlhkost nezabraňovala průhledu dobnitř obalu přes zamlženou folii. Důležitou roli hraje technologie balení, často v různě modifikované atmosféře. Novinkou v balení je absorbční podložka GravityTray.
O vývoji v technologiích balení, typu misek či nových systémech aktivního balení se v souvislosti s masem hovoří dost často, mě však tento týden zaujala napohled nenápadná novinka – nová podložka zachycující vlhkost.
GravityTray se představuje
Kreativní podnikatelé Luc van den Broek a Rinze Willemsen představili inovaci v balení masa v podobě PET misky a nového typu absorbční podložky proti vlhkosti. Inovace je vhodná pro produkty, jako je např. maso, ryby, drůbež, ale i ovoce či zelenina.
Charakter podložky
Podložka působí systémově zcela odděleně, tzn. že veškerá vykondenzovaná vlhkost zůstává v podložce i při změně polohy. Tedy i v případě otočení celé misky, nevyteče, ale absorbční podložka ji udrží, takže nehrozí další zpětný kontakt s baleným produktem. Materiál podložky není vláknitého charakteru, takže nemůže dojít ani k případnému “přilepení” podložky na maso.
Krátkou videoukázku, jak systém funguje, najdete zde.