Obaly masných výrobků zdražily za poslední rok o 100 %. Vyplývá to údajů Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM). Podle jeho výkonného ředitele Radka Slance jde o významnou položku při tvorbě konečné ceny výrobku. Firmy proto hledají způsoby, jak snížit spotřebu obalů. Tlačí na to také evropská legislativa. Jedním z prvních výrobců, který představil úsporné balení, je největší zpracovatel hovězího masa v Česku Maso Uzeniny Polička. Její balení mletého masa má o 34 % nižší uhlíkovou stopu při výrobě a odneslo si cenu na inovativní obal v mezinárodní soutěži World Packaging Organization 2022.
Zpracovatelé masa byly podle Slance nuceni upravit své obalové techniky už v roce 2019 kvůli nedostatku materiálu na výrobu obalů. Dnes představují obaly důležitou položku při konečné ceně výrobku, proto mezi členy svazu probíhá diskuze o změně přístupu k balení produktů. „Firmy teď kromě vstupních nákladů musí reflektovat tlak na ekologii. Evropská komise chystá v nejbližších letech jednotnou obalovou směrnici a tuzemští zpracovatelé masa se snaží odhadovat, jakou bude mít podobu. V tuto chvíli jsou odkázáni pouze na vlastní iniciativu a objem plastů potřebných k balení svých výrobků hodlají zredukovat,“ komentuje Slanec z ČSZM.
Univerzální předpis pro obaly v EU zatím neexistuje, výrobci jdou v ekologii vlastní cestou
Evropská unie v současné době nemá jednotnou obalovou směrnici, která by stanovala způsob balení potravinářských výrobků a nakládání s nimi. Existují pouze rámcová pravidla pod zkratkou EPR, kterou do češtiny volně překládáme jako rozšířenou odpovědnost výrobců. Ta sledují celý životní cyklus výrobku, od samotné produkce až po ekologickou likvidaci jeho obalu. Do svých národních legislativ hodlají tato pravidla zařadit v od roku 2025 Velká Británie, Nizozemsko, Portugalsko a Francie. V Česku zatím obdobně komplexní legislativa není v platnosti a výrobci potravin hledají vlastní cesty, jak snížit spotřebu obalů a ekologičtěji s nimi nakládat. V odvětví zpracovatelů masa je jedním z prvních výrobců, kteří výrazně zredukovali objem obalových plastů, společnost Maso Uzeniny Polička. „Nový obal na mleté maso jsme zredukovali na polovinu. Maso díky němu vydrží déle čerstvé, zabírá méně místa v lednici, ale také v přepravě. Můžeme proto vyslat na silnice z našeho závodu méně aut. Tímto obalem jsme o třetinu snížili uhlíkovou stopu našeho mletého masa,“ říká generální ředitel MU Poličky Josef Polánek.
Studie: Plasty v potravinářství lze nahradit stěží, je třeba omezit jejich množství
Za plastové obaly v potravinářství podle LCA analýzy vypracované Ústavem udržitelnosti a produktové ekologie při VŠCHT neexistuje adekvátní náhrada. Při započtení dopadů jejich výroby na životní prostředí vycházejí jako jeden z nejekologičtějších obalových materiálů vůbec. Potíž je v množství, které končí v odpadu a dostává se volně do přírody, jak popisuje vedoucí Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vladimír Kočí: „Plastové obaly jsou lehké a jejich výroba nepředstavuje veliký dopad na životní prostředí, pro bezpečnou a hygienickou přepravu vychází lépe než jiné varianty. Problémem je nadužívání, stále tvoří velkou část odpadu a celosvětově se jich velké množství dostává do volné přírody,“ konstatuje Kočí.
Firmy soutěží o inovativní obalová řešení v tuzemsku i zahraničí
Aktuální obalové trendy firmy sdílí v rámci mezinárodních i tuzemských soutěží. Aktuálně připravuje Obalový institut SYBA 29. ročník české soutěže Obal roku, která slouží jako předvýběrové kolo pro mezinárodní soutěž WPO v Miláně. Aktuální ročník tuzemského klání se uzavírá 1. srpna 2022 a mohou se do něj přihlásit kromě soutěžících v tradičních kategoriích letos také pivovary.