Společnost NanoPack představila na veletrhu Anuga FoodTec nové balení potravin, které u potravin prodlužuje jejich trvanlivost. Veletrh se konal v předposlední březnový týden (20. – 23. 3.) v Kolíně nad Rýnem a řešení od NanoPack vzbudilo pozornost zejména u návštěvníků z pekárenského průmyslu.
Během veletrhu společnost NanoPack uspořádala speciální prezentaci o vývoji nejmodernějších řešení pro balení antimikrobiálních obalů s cílem zlepšit bezpečnost potravin a snížit plýtvání potravinami. Následně bylo prodiskutováno i téma nového projektu, který byl financován ze zdrojů EU a jehož výsledkem je nový typ účinného balení.
Prodloužení trvanlivosti až o 3 týdny!
Výsledky testů potvrdily schopnost antimikrobiálních aditiv, které jsou obsaženy ve folii, podstatně prodloužit dobu skladovatelnosti, zlepšit bezpečnost potravin a snížit i případné ztráty potravin. Díky antimikrobiální účinnosti inovačního typu folie lze prodloužit např. trvanlivost chleba o další tři týdny.
Další výzva pro nový materiál
Cílem projektu bylo vyvinout a demonstrovat řešení pro prodloužení doby trvanlivosti potravin pomocí nových antimikrobiálních povrchů používaných v aktivních obalových systémech určených pro balení potravin. V současné době se společnost připravuje na druhé kolo testování materiálu, jehož výsledkem by mělo být rozšíření používání obalů i pro další typy potravin s krátkodobou trvanlivostí, tak, aby mohla být tato trvanlivost u potravin účinně prodloužena při zachování vysoké kvality potraviny.