Suché plody (oříšky, sušené ovoce, ořechy), těstoviny, mouka, cereální tyčinky bývají napadány skladištními škůdci. Poslední bariéru tvoří obaly. Nakolik jsou zvolené obaly a obalové materiály odolné vůči skladištním škůdcům ukáží testy dle Metodiky pro hodnocení rezistence obalových fólií před poškozením skladištními škůdci.
Odolnost flexibilních obalů
Metodika je zpracována pro potřeby průmyslu, obchodu a státní správy a praxe k porovnání odolnosti obalových fólií před poškozením skladištními škůdci z řad členovců (roztoči, pisivky, brouci, zavíječi). V této metodice je vytvořen postup umožňující porovnat
- odolnost obalových fólií z různých materiálů,
- odolnost fólií se zvýšenou ochranou funkcí a
- nebezpečnost jednotlivých druhů skladištního hmyzu
z hlediska poškození fólií.
Penetrační a invazivní testy
Metodika přináší dva postupy pro stanovení odolnosti obalových fólií:
- penetrační test,
- invazní test.
Penetračním testem se prokáže odolnost fólií před prokousáním skladištními členovci, zatímco invazní test ukazuje na odolnost balení před napadením škůdci. V případě invazního testu vedle odolnosti obalové fólie zaleží i na kvalitě svárů obalu vytvořeného z této fólie.
Preventivní testy při změně materiálu
Použitím metodiky je možné snížit rizika spojená s poškozením a napadením balených potravin skladištními členovci. Zejména při přechodu na nové obalové materiály (například cereální tyčinky balené do papíru či biodegradovatelných fólií) lze pomocí metodiky potvrdit správnost volby nového obalového materiálu a předejít tak nákladům na reklamace, případně stažení výrobku z trhu.
Stažení bezplatně
Metodika bude zaslána bezplatně ve formátu PDF na základě objednávky obsahující:
- firma,
- jméno,
- pracovní pozice,
- e-mail,
- mobil nebo telefon.
Objednávku zašlete na adresu: info@syba.cz
Testování
Kontakt pro provedení testů vašich obalů:
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.; Ing. Radek Aulický Ph.D.; E aulicky@vurv.cz; T +420 233 022 360; M +420 702 087 631; W www.vurv.cz; Drnovská 507; 160 00 Praha 6 .
.