Na oborovém festivalu  agro-potravinářského sektoru SO AGR byla presentována zajímavá novinka v podobě  chytré etikety na přírodní vína. Novou technologii začal jako první používat producent Fattoria La Maliosa, což  je v podstatě farma o rozloze 165 hektarů v oblasti Saturnia, v provincii Grosseto.  

 

Není žádným tajemstvím, že současný spotřebitel chce mít o výrobku co nejvíce informací. Obal ne vždy je, například v podobě skleněných pitných láhví, nositelem informací. Tím je u vinných láhví etiketa. Dalším problémem však jsou však limitované možnosti, které jsou dány její velikostí. Kompromisem může i v tomto segmentu být „nasazení“ chytrých etiket, které mají díky využívaným technologiím velmi rozšířené možnosti svého použití.

Transparentnot informací i pro klienta

Fattoria La Maliosa je společnost, kterou založila Antonella Manuli. Firma se soustředí na výrobu olivového oleje a přírodních vín patentovanou metodou Corino, která zohledňuje řadu inovativních agronomických postupů pro stolní hrozny a výrobu vína. Tato metoda podporuje vitalitu půd, zdraví životního prostředí, producentů a spotřebitelů. Díky studii provedené společností IndaCO2 implementovala společnost La Maliosa od roku 2014 do své produkce i model, který je schopen měřit udržitelnost a uhlíkovou stopu farmy a jejích produktů a poskytuje zpětně informace potřebné k transparentní komunikaci.

Smart labelling a UPM Raflatac

Se všemi dostupnými a užitečnými informacemi ohledně zpracování a výroby se nyní může seznámit i spotřebitel, a to díky integraci inteligentního řešení označování RafMore od společnosti UPM Raflatac. Řešení využívá u etikety blockchainovou technologií MGA Milano Global Advisors poskytovanou prostřednictvím partnera Swiss Crowd. Smart labelling zároveň plnohodnotně zapadá do systému cirkulární ekonomiky.  Výrobce předpokládá, že využití chytrého etiketování v oblasti přírodních vín  spotřebitel ocení pokročilou možnost získání veškerých informací o zakoupeném víně. Toskánská společnost pomocí chytrých etiket spotřebitele informuje o veškerých možnostech, které se dotýkají zpracování, lze zde najít fakta od terroiru po sklizeň, od lahvování po degustaci, až třeba i po posouzení dopadu celého výrobního cyklu na životní prostředí. Klient může rovněž získat veškeré informace o Corino metodě a výrobním procesu, který provádí Fattoria La Maliosa.