V souladu se strategií udržitelnosti, která se odráží ve firemní vizi One Planet, One Health (Jedna planeta. Jedno zdraví), se společnost Danone rozhodla postupně zavést na všech svých obalech zjednodušené nutriční označování Nutri-Score.
Model výživového označování Nutri-Score na přední straně potravin, který je podložený výzkumy a spotřebitelskými studiemi, si v posledních letech získal podporu vědecké obce, spotřebitelských organizací i více zemí napříč Evropskou unií. Společnost Danone v současnosti přistupuje k postupnému zavádění Nutri-Score na obalech všech svých výrobků v Česku s cílem podpořit informovaný výběr spotřebitele.
Transparentní systém označování
„Již nyní se v tuzemských obchodních sítích prodávají naše první výrobky s označením Nutri-Score. Již v letošním roce plánujeme zavést Nutri-Score na minimálně třetině výrobků Danone a na zbytku našeho mléčného a plant-based sortimentu následně co nejdříve. V současné době nemusí být výživové označení pro spotřebitele jednoduše srozumitelné. Pokud tedy nabídneme transparentní snadno srozumitelný systém, který lidem usnadní výběr potravin dle jejich výživových hodnot, výrazně to pomůže i zdraví českého obyvatelstva. Jsme přesvědčeni, že Nutri-Score je nejlepší dostupný průsečík přehlednosti a srozumitelnosti pro spotřebitele s kvalitou systému výživových parametrů, podle kterých se vypočítává. Potvrdily to vědecké studie i přístup hned několika členských zemí EU, které tento systém již oficiálně podpořily,“ vysvětluje Petr Kopáček, Public Affairs Manager Danone pro Českou republiku.
Co je Nutri-Score
Nutri-Score je přehledné nutriční označení výrobku na škále od A po E s intuitivním barevným rozlišením, které přeměňuje výživovou hodnotu potravin a nápojů na jednoduché celkové skóre. Toto nutriční skóre sestavil tým odborníků pod vedením prof. Mike Raynera na Oxfordské Univerzitě. První zemí, která podpořila zavedení Nutri-Score, byla v roce 2017 Francie, přičemž dnes ho podporuje i Německo, Španělsko, Nizozemsko, Belgie či Lucembursko. Nutri-Score doporučuje využívat i evropská kancelář Světové zdravotnické organizace jako přehledný systém nutričního označování potravin a nápojů.
Nutri-Score se řídí holistickým přístupem k stravování, tedy zohledňuje nejen nutriční faktory, jejichž příjem je vhodné ve stravě omezit, ale i živiny, jejichž konzumace je naopak žádoucí. Vypočítá se na základě vědeckého algoritmu, který započítává obsah negativních nutričních faktorů, jakými jsou energetická hodnota, obsah jednoduchých cukrů, nasycených tuků (mastných kyselin) a soli. Zároveň zohledňuje pozitivní prvky jako jsou vláknina, bílkoviny, ovoce, zelenina či ořechy.
Více informací o Nutri-Score najdete zde